Muikeat mystikot

Eedla 4.9.2018

Kirjoituksia > Konepöydästä taisteluasemaksi

Konepöydästä taisteluasemaksi

Tietokonepelaamiselle ensiarvoisen tärkeää on omiin tarpeisiin ja toiveisiin riittävä rauta koneen sisällä, mutta pelikokemusta voi parantaa huomattavasti myös kiinnittämällä huomiota lisälaitteisiin, ympäristöön ja siihen, missä kone lepää. Tässä kirjoituksessa pyrin esittämään keinoja parantaa omaa pelikokemusta pienellä vaivalla.

Olen viettänyt lukuisia pelitunteja mitä ihmeellisimpien viritelmien äärellä. Äärimmäisin työ- ja pelipisteeni koostui nurinpäin käännetystä muovikorista, jonka päällä läppäri lepäsi itseni istuessa lattialla. Onneksi ratkaisu oli vain väliaikainen, vaikka kaikkeen toki tottuu. Budjetin ja vaatimustason kasvaessa myös konepaikkojen laatu on kasvanut. Toisaalta olen myös oppinut huomioimaan esimerkiksi ergonomiaan vaikuttavia tekijöitä paremmin. Tämän jutun tarkoituksena on esitellä yksinkertaisia vinkkejä, joiden avulla voit parantaa omaa pelikokemustasi pienellä vaivalla.

1. Pidä konepaikka siistinä
Joillekin tämä ehdotus on täysin tarpeeton ja toisille ehdottoman tärkeä. Ei ole mitään syytä, miksi tietokonepaikan tulisi ajelehtia pölyä ja rojua. Toisekseen ei ole mitään syytä, miksi ruudun, näppiksen tai hiiren tulisi näyttää biojäteastiassa uitetuilta. Ota kuitenkin ajatuksen kanssa selvää oheislaitteiden puhdistuksesta, ellei se ole tuttua entuudestaan. Jo kaikille tutusta YouTubesta löytyy paljon videoita esimerkiksi näppäimistön puhdistuksesta.

2. Kannettavan koneen telakkapaikka
Mikäli käytät kannettavaa konetta, sillekin kannattaa varata ja suunnitella oma paikka. Parhaimmillaan kyseessä on tavallinen tietokonepöytä lisälaitteineen, johon kannettava kiinnitetään kotona ollessa keskusyksiköksi. On olemassa myös lisälaitteena erillisiä telakoita (docking station), joihin kannettavan voi kiinnittää nopeasti korkeintaan parilla johdolla – kaikki telakkaan kiinnitetyt lisälaitteet ovat saman tien käytössä.

Koen itse kannettavan ruudun olevan liioitellussa alakulmassa työskentelyä ajatellen, joten erityisesti ulkoinen näyttö on sijoituksen arvoinen lisälaite kannettavan kaveriksi. Joskus näyttöjä saa myös ilmaiseksi ihan vain huutelemalla roskalavaryhmiin tai kavereille. Kannattaa siis ensimmäisenä kysellä ympäriinsä, ellei halua ehdottomasti kovan tason pelinäyttöä läppärille.


Läppäripöytää koristavat johtoviidakon lisäksi Plugablen telakka ja pehmeän väriset ledipallot.

3. Huomioi ruutuetäisyys ja ruudun korkeus
Vaikka toisinaan törmää käsitykseen, että suurempi näyttö on aina parempi näyttö, näin ei ole. Netistä on löydettävissä tarkkojakin ohjeita sen mittaamiseen, kuinka kaukana tietyn kokoisen ruudun olisi oltava silmistä, jotta sitä olisi mukava katsoa. Nyrkkisääntönä voi pitää, että ruudun tulisi olla ainakin noin käsivarren mitan päässä. Kannattaa myös testailla erilaisia ruudun korkeuksia. Ruudun katselukulman tulisi olla aavistuksen alaviistoon, jotta silmät eivät ala oireilla kuivumisen vuoksi. Kokemukseni mukaan ruudut tosin usein ovat liioitellusti turhankin alhaalla, mikä edesauttaa niskajumeja.

4. LED-nauha tai -valot pöydän takareunaan
Pöydän takareunaan kiinnitettävä LED-nauha on toimiva kikka erityisesti niille, jotka tykkäävät pelata hämärässä tai pimeässä. Pöydän takana oleva valonlähde ei vie tunnelmaa hämärässä pelaamisesta, mutta vähentää huomattavasti silmien rasittumista pimeässä. LED-nauhaa saa monessa eri värissä ja myös versioina, jotka vilkkuvat ja välkkyvät ohjatusti. Suomesta ostettuna LED-nauhan hinta liikkuu muutamasta kympistä sataan euroon, joten hintavertailua kannattaa ehdottomasti tehdä. Kannattaa myös tarkastella mahdollisuutta tilata ulkomailta. Toisaalta budjettiratkaisuna voi toimia myös luova jouluvalojen tai muiden LED-koristevalonauhojen käyttö.

5. Rannetuki näppäimistön eteen
Kaikki näppäimistöt eivät tule rannetukipaneelin kanssa tai näppäimistön oma paneeli on epämukava. Netistä pystyy tilaamaan esimerkiksi vaahtomuovisia tai geelipehmusteisia eri paksuisia kapeita mattoja näppäimistön eteen. Kokemukseni mukaan ohuimmillakin näppäimistöillä lisäpehmusteesta on apua. Varsinaisen rannetuen sijaan käsien epämukavuutta voi lievittää esimerkiksi rullaamalla tai taittelemalla kankaan, kuten tyynyliinan tai paidan, näppäimistön eteen. Ensisijaisesti ranteiden sisällä tuntuva kipu kuitenkin lienee peräisin väärästä käsien kulmasta näppäimistön tasoon nähden, joten sen korjaaminen on ensimmäinen vaihe.

Mikäli ranteesi oireilevat kivuliaasti, on parasta pitää kunnon tauko koneella istuskelusta ja opetella jatkossa harrastamaan jonkinlaista taukojumppaa jännetuppitulehduksen oireiden välttämiseksi. Lääkärikin voi pahimmissa tapauksissa olla oikea osoite, minkä jälkeen on erityisesti tarkasteltava konepaikan ergonomiaa.

6. Itselle toimiva hiirimatto
Hiirimattona tunnetusti toimii hätätilanteessa vaikka sanomalehti, mutta oikeasti silläkin on merkitystä. Yleensä mainoshiirimatot ja muut halpalerpakkeet on päällystetty oudolla pinnoitteella, ja ne ovat liian pieniä pelikäyttöön. Pelihiirimattoja on eri hintaisia ja paksuisia, joten kannattaa testailla erilaisia mahdollisuuksien mukaan ja tutkia hieman vaihtoehtoja. Jos epäröit kahden eri koon välillä, ota suurempi, mikäli se mahtuu mukavasti pöydälle.

Hiirimaton ei oikeasti tarvitse olla edes miltään tunnetulta brändiltä, kunhan sen materiaali ja muut ominaisuudet ovat hyvät. Hiirimatossa tulisi ainakin olla liukumisen estävä pohjamateriaali ja pinnan tulisi olla mattaa sileää kangasta.

7. Kiinnitä huomiota tuoliin ja istuma-asentoon
Hyvä, säädettävä työtuoli ja siihen suhteutettu pöydänkorkeus ovat paras mahdollinen yhdistelmä. Ergonomisessa istuma-asennossa jalat ovat maata vasten, kädet ovat mahdollisimman suorassa kulmassa kyynärpään kohdalta ja tuoli tukee ryhdikästä istumista. Kannattaa etsiä lisää tarkempaa tietoa ergonomisesta istuma-asennosta ja soveltaa sitä mahdollisuuksien mukaan omaan pelipisteeseesi.

Kaikilla ei ole varaa uutuuttaan hehkuvaan pelituoliin, mutta mielestäni se ei ole välttämätönkään. Työtuolejakin löytää käytettynä halvalla tai ilmaiseksi, kun kyselee ympäriltään ja seurailee eri myyntiryhmiä. Eri huonekalukaupoissa myös usein on alennuksia tai muuten järkevän hintaisia tuoleja, joita kannattaa koe-istua. Käsinojien suosiminen auttaa pitämään kädet oikeassa kulmassa ja rentoina. Jos pöydän ja tuolin säätäminen ei onnistu siten, että jalat yhä yltävät maahan, jalkojen alle kannattaa hankkia sopiva koroke. Muuten tuolin reuna painaa reisiä tukalasti verenkiertoa häiriten pidempien pelisessioiden jälkeen.


"Ah, täällä kannon nokassa ergonomisesti pelaan parhaat matsini omenaläppärillä." Kuva: Pixabay.

8. Koristele pelipistettäsi
Tämä vinkki saattaa tuntua hassultakin, mutta siisti ja oman näköinen taisteluasema tuo puhtia pelaamiseenkin. Esimerkiksi erilaiset huonekasvit, figuurit, koristevalot ja koneen taakse seinälle kiinnitettävät taulut, julisteet ja piirustukset voivat tuoda uutta tarmoa frägäilyyn. Omiin suosikkeihini kuuluvat koristevalot, helppohoitoiset kasvit ja pelimaailmojen kartat.

9. Tutki muiden taisteluasemien kuvia
Hakemalla “battle station” löydät paljon kuvia mitä erilaisimmista viritelmistä, joista voit löytää inspiraatiota ergonomian, näyttävyyden ja viihtyisyyden parantamiseen omalla taisteluasemallasi.

Lopuksi haluan vielä sanoa, että kaikesta huolimatta oman pelipisteen tarvitsee olla vain juuri kyseisen koneen käyttäjille sopiva, olit se vain sinä tai useampi henkilö. Esimerkiksi useampi ruutu ei tee sinusta parempaa tai katu-uskottavampaa pelaaja, ellet itse tarvitse ja halua niitä. LED-valojen määrä tai pelifiguurien rivit hyllyllä eivät myöskään ole tarpeellisia, jotta saisit sanoa itseäsi pelaajaksi. Niin kauan kuin olet tyytyväinen omaan konepaikkaasi eikä kehosi oireile sen käytöstä, kaikki on hyvin!